BEYŞEHİR’DE “ŞEKER FASULYESİ” FESTİVALİ YAPILDI

670 Görüntülenme 14 Ağustos 2023 Paylaş

Beyşehir’de, Geleneksel Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesi Festivali’nin 9’uncusu gerçekleştirildi.

Beyşehir’e bağlı Akçabelen Mahallesi’nde, Akçabelen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Akçabelen Mahallesi Muhtarlığı işbirliğinde düzenlendi. Festivale, bölgenin dört bir yanından davetliler katıldı. Katılan tüm davetlilere ise yörenin coğrafi işaretli ürünü olan kazanlarda pişirilen şeker fasulye yemeği ikram edildi.
 
Programa katılan Beyşehir Belediye Başkanımız Adil Bayındır, Akçabelen Mahallesi üretkenliğine ve çalışkanlığına vurgu yaparak şu açıklamalarda bulundu.
 
Başkanımız Bayındır, “Geleneğinden göreneğinden kopmadan, imanından inancından taviz vermeyen, Çetmi deyince güven akla getiren değerli Akçabelenli hanımefendiler ve beyefendiler bugün burada Şeker Fasulyesi festivalimizin 9’uncusunu yapıyoruz.
Bu konuda emeklerini gördüğüm, tarımsal kalkınma kooperatifinin kuruluşundan Çetmi fasulyesinin coğrafi konumunun tespitine kadar Metin Başkan ile Metin Yılmaz hocamızın emeğini de burada takdirle ifade etmek istiyorum.
 
Zira marifet iltifata tabi derler, geçmiş muhtarlarımızın ve mevcut muhtarımız İsmail’in emeğine teşekkür ediyorum. Elinizi bizden çekmeyin dedi az evvel, elimizi bırak gövdemizle Akçabelen’in emrindeyiz. Emrinde olmaya da devam edeceğiz. Asıl olan Çetmi insanının azmidir. Bu azmi tebrik ediyor ve kendilerini ayakta alkışlıyorum.
 
Beyşehir halkı adına size çok teşekkür ediyorum. Başta yönetim kurulu Başkanı’nıza ve Tiryaki Grubu’na sevgi ve saygılarımı iletin. Bakliyat üzerine daha çok çalışıyorsunuz bu yüzden size bir teklifim var, Paketleme ve depo işletmesi kurmak için size yer bulmaya, yer ayarlamaya söz veriyorum. Bunu bütün halkın huzurunda buradan ilan ediyorum. Benim bu bölgemin insanı çalışkandır, benim bölgemin insanı üretkendir.
Bugüne kadar gelmiş geçmiş,  Çetmi’nin büyüklerini rahmetle anıyorum. Özellikle benim siyasete girmemi sağlayan Fikret Doğan’ı ayrıca bir rahmetle anıyorum. O yüzden bu duygular içinde gününüz kutlu olsun yarınınız bereketli olsun diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” Dedi.
 
Konya İl Tarım Orman Müdürü Ali Ergin yaptığı selamlama konuşmasında, “Bugün muhtarım ve kooperatif Başkanlarımızın da söylediği gibi fasulyenin başkenti, artık Çetmi’yi göreceğiz. Başkent diye söylemek mümkün, çünkü bir marka şehri olmak lazım. 2019 yılında Akçabelen Çetmi Şeker Fasulyesine coğrafi işareti alındı. Yani bu şu anlama geliyor bu fasulyenin en iyisi burada üretilir. Akçabelen’de biz marka olmayı başarmış durumdayız. Konya’mıza Beyşehir’imize ve Akçabelen’imize hayırlara vesile olmasını diliyorum ve hepinizi saygıyla selamlıyorum.” şeklinde konuştu.
 
Beyşehir Ak Parti İlçe Başkanı Recep Elkin de, “9’uncusu gerçekleştirilen Çetmi Şeker Fasulyesi Şenliğimizin hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan vesile ediyorum. Öncelikle yaklaşık 3 yıldır ben birebir bu şenliklere katılıyorum. Maşallah her yıl kendisini geliştiren şenliklerin daha coşkulu olarak, yıl yıl üstüne koyan bir şenlik olduğuna da şahidiz. Çetmi Şeker Fasulyesi Şenliğimiz bugünlerde bölgemiz adına inşallah ilerleyen zamanlarda tüm Türkiye’ye mal olacak bir şenlik haline geleceğinden zerrece şüphem yoktur. Özellikle ben şenliğimizin hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Birliğimizin dirliğimizin bozulmamasını niyaz ediyorum. Hepinizi hürmetle selamlıyorum.” dedi.
 
Tiryaki Grup Danem Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Başkanı Tevfik Köse ise, “Burada toplanmamızın ve böyle büyük bir şenlik havasında olmamızın sebebi biliyorsunuz. Akçabelen Şenlik Fasulyesinin büyük bir değere sahip olması. Dünyanın gelişen nüfusu ve giderek artan gıda krizi üretimin önemini her geçen gün biraz daha ortaya koymakta ve böyle Akçabelen Fasulyesi gibi ekolojik olarak coğrafi olarak son derece kısıtlı böyle lokal alanlarda yetiştirilen çok değerli ürünlerin önemini bir kez daha ön plana çıkartmaktadır. Bağlı olduğum firma olarak son zamanlarda Hasada isminde bir projeye kalkıştık. Bu projede Akçabelen Fasulyesin’de örneklerde olduğu gibi Türkiye’nin farklı bölgelerinde böyle unutulmaya yüz tutmuş bu çok değerli ürünleri ülke gündemine taşımak için böyle bir proje başlattık. İnşallah bu sene burada gördüğünüz Akçabelen Fasulyesini’de Hasada markasıyla paketlenmiş fasulyeleri bütün ülke tüketicileriyle buluşturmayı düşünüyoruz.”
 
 
Çetmi Kültür Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Ali Yıldırım, “Bir coğrafyanın bir ülkenin bir şehrin veya bir mahallenin bile ne kadar büyük ne kadar güçlü olduğunu yapmış olduğu üretimle anlayabilirsiniz. Ne kadar üretirseniz o kadar güçlüsünüz. O kadar üretmek emek ister alın teri ister güç ister akıl ister. Üretimi de bilinçli bir şekilde yapmak gerekiyor ki vermiş olduğunuz emeğin dökmüş olduğunuz alın terinin karşılığını alabilesiniz. Hiç uzaklara gitmeden köyümüze bir şeyler üretmek için verilen çabanın boşuna ya da ucuza gitmemesi için profesyonel şekilde üretim yapılmalıdır. Şu anda da hiç şüphemiz yok ki her geçen sene de daha da büyüyerek yolumuza devam edeceğiz. Verilen emeklerin karşılığını alabilmek için biz elimizden geleni ardımıza koymayacağız.”
 
Çetmi Muhtarı İsmail Duman ve Akçabelen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Metin Ünüvar ise “Çetmi Şeker Fasulyesini daha çok tanıtarak, daha çok verimi arttırarak bu işe gönül koyduk ve başardık. 9’uncusunu düzenlediğimiz Geleneksel Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesi Festivali’ne hepiniz hoş geldiniz diyerek katılımcılara teşekkür ettiler.” 

Benzer Haberler

iletisim@beysehir.bel.tr

Tüm hakları saklıdır. 2024 - Beyşehir Belediyesi