Beyşehir Belediyesi, Göldeki Kerevit Sorununa El Attı Beyşehir Belediyesi, Göldeki Kerevit Sorununa  El Attı
Beyşehir Belediyesi, bir zamanlar Beyşehir Gölü’nün en önemli ihraç kalemlerinden olan su ürünlerinden tatlı su istakozu (kerevit) üretiminin yeniden canlandırılması için harekete geçti.

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Beyşehir Gölü’nde uzun yıllar önce balıkçıların en önemli gelir kaynaklarından olan ve tamamı da yurtdışına ihraç edilen tatlı su istakozu üretiminin gölde yeniden canlandırılması ve avcılığının eski günlerine dönmesi için  girişim başlattıklarını söyledi.

Bulaşıcı veba hastalığı nedeniyle popülasyonu hızlı bir şekilde azalarak yok olma noktasına gelen kerevitin avcılığının da zamanla tarih olduğuna  vurgu yapan Özaltun, gölde avcılığının yeniden başlayabilmesi için Belediye olarak üretimine  yönelik adımları attıklarını söyledi.

Bu konuda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne bir yazı yazdıklarını ve Beyşehir Gölü üzerinde bu konuda bir fizibilite çalışması yapılmasına yönelik taleplerde bulunduklarını aktaran Özaltun,  şunları kaydetti:

“Kurumumuza gelen resmi cevabi yazıda, bu hususta Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından bir çalışma yürütüldüğü belirtilerek, ‘Bakanlığımızca, ülkemiz su ürünleri kaynaklarında stokların takviye edilmesi ve üretimin artırılmasına yönelik olarak da ‘su kaynaklarının balıklandırılması projesi’ genişletilerek uygulamaya konulmuştur. Sözkonusu proje ile başta diğer ticari türlerin yanında kerevit (tatlı su istakozu) da kuluçkahane ortamında üretilerek doğal kaynaklara bırakılması planlanmaktadır. Talebinize ilişkin çalışmaların sözkonusu proje kapsamında değerlendirilmesi öngörülmektedir’ denilmiştir.Bu konuda ilgili kurumlarca somut bir çalışmanın yapılıyor olmasından dolayı duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyoruz. İnşallah yakın gelecekte, yürütülen bu çalışmalar çerçevesinde gölümüzde ve tüm tatlı su kaynaklarında kerevit avcılığının yeniden başlamasını  geçimini bu işten sağlayan vatandaşlarımız gibi bizler de dört gözle beklemekteyiz.”

4 Nisan 2017, Salı - 297