Konya Mahalli Çevre Kurulu Toplandı Konya Mahalli Çevre Kurulu Toplandı
Konya İl Mahallli Çevre Kurulu Eylül ayı olağan toplantısının gündemdeki konuları görüşmek üzere gerçekleştirildiği bildirildi.

Beyşehir Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Beyşehir ilçesini de yakından ilgilendiren Konya Valisi Yakup Canbolat başkanlığında, Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda alınan Mahalli Çevre Kurulu’a ilişkin kararlara yönelik şu bilgilere yer verildi:

“1-23.08.2017 tarih ve 225 Karar No’lu Mahalli Çevre Kurulu Kararına istinaden gündeme alınan; İlimizde 2017-2018 kış döneminde hava kalitesinin korunması ve hava kirliliği ile mücadele amacıyla alınacak tedbirler ve uygulanacak yakıt programının belirlendiği 29.03.2017 tarih ve 222 Karar No’lu Mahalli Çevre Kurulunda, ısınma amaçlı ithal taşkömürü ve linyit kömürü için belirlenen sınır değerlerin, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ile mülga Çevre ve Orman Bakanlığı’nın İthal Katı Yakıtlar konulu 2011/4 genelgesinde belirtilen ve aşağıdaki tabloda gösterilen sınır değerlerine göre değiştirilmesine

Isınma Maksatlı İthal Taşkömürü/                            Limit Değerler

Linyit Özellikleri

Toplam kükürt (kuru bazda)                                      En çok. %0,9 (+0,1 tolerans)

Alt ısıl değer (kuru bazda)                                        En az 6400 Kcal/kg (-200 tolerans)

Uçucu Madde (kuru bazda)                                        %12-31 (+2 tolerans)

Toplam Nem (orijinalde)                                           En çok %10 (+1 tolerans)

Kül (kuru bazda)                                                       En çok %16 (+2 tolerans)

Boyut (satışa sunulan)                                               18-150 mm (en çok +- %10 tolerans)

2-Gündem dışı olarak yasaklanan kış aylarında özellikle soba ve baca kaynaklı zehirlenmeleri ve yangınları engellemek amacıyla; sobaların, kombilerin, şofbenlerin tekniğine uygun nasıl kurulacağı, bacaların taşıması gereken nitelikler, baca temizliğinin nasıl yapılacağı konularında belediyeler, doğalgaz dağıtım şirketleri ve kömür satıcıları tarafından kamuoyuna ve baca temizliği yapan firma personellerine yazılı materyaller (broşür, afiş, rehber kitapçık) ile bilinçlendirme çalışmalarının yapılmasına oy birliği ile karar verildi.”

22 Eylül 2017, Cuma - 85