Beyşehir Belediyesi’nden kente şehit baba ve oğul anıtı Beyşehir Belediyesi’nden kente şehit baba ve oğul anıtı
Beyşehir İlçe Belediye Başkanı Murat Özaltun, Çetmili Kara Ali Çavuş destanının simgesi olan baba oğul anıtının Kütahya Dumlupınar Şehitliği’nde yer alan bir benzerinin Beyşehir ilçesine yapılacağını söyledi.

Özaltun, yaptığı açıklamada,  Beyşehirli gazilerden gelen talep üzerine kent merkezine de yapımı için sözünü verdikleri, bir benzeri Kütahya Dumlupınar Şehitliği’nde yer alan baba oğul anıtını ilçeye kazandıracaklarını söyledi.

Anıtı Beyşehir ilçe merkezinde belirledikleri bir noktaya yapacaklarını ve gazilere verdikleri sözü yerine getireceklerini vurgulayan Özaltun, “Şehit ailelerimiz ve gazilerimiz için ne yapsak azdır. Kapımız ve gönlümüz her zaman onlara açıktır. Çetmili Kara Ali Çavuş destanının sembolü olan baba oğul anıtının bir benzerinin ilçemize yapılması çok anlamlı olacaktır. Beyşehir’in bundan sonraki en önemli simgelerinden birisi olacağına inandığımız bu anıtın yapılması için gerekli çalışmaları başlattık. Kısa süre içerisinde ilçemiz merkezinde bu anıtı yaptırmak inşallah bizim dönemimize nasip olacak. Bu anlamda, Kurtuluş Savaşı’nda vatan savunmasında destan yazan memleketimizin bağrından çıkan Çetmili Kara Ali Çavuş ve oğlu Ali Onbaşı gibi tüm kahraman şehitlerimizi bir kez daha saygı, minnet ve şükranla anıyoruz. Dedi.

KURTULUŞ SAVAŞI’NDA 9 GÜN ARAYLA ŞEHİT DÜŞEN BEYŞEHİRLİ KARA ALİ ÇAVUŞ VE ONBAŞI OĞLUNUN HİKAYESİ…

Kütahya’daki Dumlupınar Şehitliği’nde yer alan şehit babasını kucağında taşıyan oğlu gösteren ve bir trajediyi canlandıran şehit baba ve oğul anıtı, 1912 yılında oğlu Mehmet 8 yaşında iken Beyşehir’e bağlı eski adıyla “Çetmi”, bugünkü ismiyle “Akçabelen Mahallesi’nden askere giden Çetmili Kara Ali Çavuş’un hikâyesini anlatıyor. Balkan Savaşı’na giden Ali Çavuş, sırasıyla Galiçya, Hicaz, Yemen ve Kafkasya’da cepheden cepheye koşarak 11 yıl köyünden ve ailesinden uzak kalmıştır. Milli mücadele başlayınca da doğu cephesinden Kurtuluş Savaşına koşmuştur.

Dumlupınar’da başkomutanlık meydan savaşında 19 yaşındaki Alay Sancaktarı Mehmet Onbaşı ile karşılaşır. Mehmet Onbaşı onun 11 yıl önce köyünde bıraktığı oğludur. Baba oğulun savaş atmosferinde birbirlerine kavuşma sevinci çok kısa sürer, 31 Ağustos günü Kara Ali Çavuş oğlunun kolları arasında şehit olur, oğlu Mehmet ise 9 Eylül’de İzmir’e giren birliğinde başında şehit düşer. Dumlupınar Şehitliği’nde bronzdan yapılmış bu ikili heykelde, genç oğul şehit babasını kucağında taşımaktadır. Anıtın altındaki mermer kitabede ise bu hikaye anlatıldıktan sonra “Yüce kahramanları minnet ve şükranla anıyoruz” denilmektedir.

İşte Dumlupınar Şehitliği’ndeki anıtın bir benzeri de  Beyşehir Belediyesi tarafından şehit düşen baba ve oğulun doğduğu topraklar olan memleketi Beyşehir’de yapılacak.

18 Mayıs 2018, Cuma - 809